Szalaszend.hu

A település földrajza

Jelenleg a  községben 1102-en élnek. Területe 1,23 km2.

Elhelyezkedése

Jellegzetes dombvidék a Cserehátot érintő  és a Hernád-medence nyugati vonalán, a szlovák országhatártól délre eső, csúcsára állított háromszögben helyezkedik el.

A falu a Bélus patak völgyében húzódik meg. Nyugat és Kelet irányból dombok, lankák övezik. Hol ritka erdők, hol pedig sűrű, összefüggő erdők tarkítják a nyugati oldalról, a volt Encsi Járás 86 településének egyike.

Határszomszédai: északon Fulókércs, keleten Novajidrány és Garadna, délen Méra, nyugaton Abaújdevecser.

A legközelebbi város 10 km-re Encs.

Vasútállomása nincs, legközelebbi állomás a 3 km-re levő Méra, a Hidasnémeti – Miskolc vonalon.

A mérai elágazástól a 3-as főútról Szemere felé harmadrendű műút vezet, mely elvezet Szemerén túl a szlovákiai  Buzitához.

A faluból kimenő és bejövő utazást napi nyolc pár autóbusz biztosítja Méra vasútállomásra, illetve Encs városba. Egy pár járat Miskolcra és vissza szállítja az utasokat. Encsről több, közvetlen autóbusz csatlakozás van Miskolcra.

A keletre fekvő Tokaj-hegyalja vonattal, autóbusszal, kerékpárral könnyen megközelíthető.

A Belső-Csereháti MBT túra, mely 94 km-es távú, Szalaszend érintésével érkezik Encsre.

A Kopasz dombtetőről gyönyörű kilátás tárul elénk az Eperjes – Tokaji hegylánc vonulatára. Kis falunkból 10-30 km távolságra elérhetik Vizsolyt, a biblia szülőhelyét, Göncöt, ahol Károly Gáspár biblia fordító élt, aranygombos Telkibányát, a kékedi kastélyt, Boldogkőváralját Bodókő-várával, Abaújvárt az Aba nemzetség telephelyét, Abaújszántót, mely kertkultúrájáról, szőlő- bortermeléséről híres. Aranyos falucskát, melybe leereszkedve tavasszal illatot árasztó üde völgye az Aranyosi-völgy ad csodálatos látványt, s a hatalmas szikla, melynek neve Ádám-szakáll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.